Aditíva, prísady, nové trendy

V poslednej dobe sme zaznamenali narastajúci trend v ponuke a aj dopyte po prísadách - aditívach.

Nové autá sú citlivé na kvalitu paliva, často majú problémy s DPF či GPF aj s AdBlue aj pri nových autách, a tak sa siaha po rôznych čistiacich, ošetrovacích prípravkoch.

Aj v rámci prevencie dnes už mechanici sami radia zákazníkom, aby si raz za čas pridali aditívum, či už na prečistenie palivového systému, čistenie DPF či prísadu do AdBlue. Aj čerpacie stanice predávajú prémiové, aditívované palivá.

To, že aditíva majú význam, je dnes už nesporné. Zlepšujú vlastnosti palív, čistia palivový systém, zamedzujú kryštalizácii AdBlue, eliminujú baktérie a riasy, znižujú dymivosť, čistia vstrekovače a podobne.

Aké aditívum si vybrať?

Pri výbere aditíva je dôležité zvážiť konkrétne potreby vášho vozidla. Existujú rôzne typy aditív, ktoré sa špecializujú na rôzne úlohy, ako sú čistenie palivového systému, zlepšovanie spaľovania alebo ochrana proti korózii. Pri výbere sa môžete riadiť odporúčaniami výrobcu vozidla alebo sa poradiť s odborníkom.

Ako často ich používať?

Frekvencia používania aditív závisí od typu aditíva a od odporúčaní výrobcu. Niektoré aditíva je potrebné pridávať pri každom tankovaní, iné stačí používať raz za niekoľko tisíc kilometrov. Vždy je dôležité dodržiavať pokyny na obale produktu.

Ako ich správne dávkovať?

Správne dávkovanie aditív je kľúčové pre ich účinnosť. Väčšina aditív má presne stanovené množstvo, ktoré je potrebné pridať do paliva alebo iného systému vozidla. Pri nesprávnom dávkovaní môže dôjsť k neúčinnosti aditíva alebo dokonca k poškodeniu motora.

Na trhu je veľa značiek, v rôznych baleniach a cenách. Receptúra nie je všade rovnaká, takže ani kvalita, účinnosť a efekt nie je vždy u všetkých rovnaký. Najlepšie je sa poradiť s mechanikmi alebo nezávislými predajcami, ktorí majú skúsenosti a recenzie.

E OIL ponúka rôzne značky a tipy aditív. Aktuálne ponúkame profesionálnu radu produktov, určenú iba pre profesionálne servisy od značky MotorSistem, ktorá sa líši od bežných, komerčných, patentovanou sofistikovanou receptúrou, s použitím chemických prísad novej generácie, ktoré predlžujú životnosť motora, súčiastok a tým aj celého auta.

Rada profesionálnych aditív MotorSistem ponúka riešenie na prevenciu alebo vyriešenie problémov tak, aby Váš motor pracoval čo najdlhšie a čo najlepšie.

Nové trendy v oblasti aditív

S rastúcou snahou o ekologizáciu dopravy sa vývoj aditív posúva smerom k výrobkom, ktoré nielen zlepšujú výkon vozidiel, ale aj znižujú ich environmentálny dopad. Nové aditíva pomáhajú znižovať emisie CO2, čím prispievajú k čistejšiemu ovzdušiu. Niektoré moderné aditíva sú vyvinuté tak, aby boli biologicky odbúrateľné, čo minimalizuje ich dopad na životné prostredie.

Typy aditív do oleja

Protiopotrebeniové aditíva

Protiopotrebeniové aditíva znižujú trenie a chránia motor pred opotrebením. Tieto aditíva sú nevyhnutné pre vysokovýkonné motory, ktoré sú vystavené vyššiemu zaťaženiu a opotrebeniu kvôli vysokým prevádzkovým teplotám a otáčkam. Obsahujú zložky ako zinok, fosfor alebo molybdén, ktoré vytvárajú ochrannú vrstvu medzi kovovými časťami, čím znižujú trenie a opotrebenie.

Detergentné aditíva

Detergentné aditíva čistia motor od nečistôt a usadenín. Tieto nečistoty môžu spôsobovať nánosy v motore, čo ovplyvňuje jeho výkon a zvyšuje opotrebenie. Detergentné aditíva rozkladajú tieto nánosy a udržujú motor čistý a hladko fungujúci.

Disperzné aditíva

Disperzné aditíva zabraňujú tvorbe kalov a lakových usadenín. Tieto usadeniny môžu upchávať olejové kanály motora, čím zhoršujú jeho schopnosť cirkulovať olej a udržiavať správne mazanie. Disperzné aditíva udržiavajú olej v motore čistý a bez nečistôt, čím znižujú riziko tvorby kalov a usadenín.

Aditíva na zlepšenie viskozity

Aditíva na zlepšenie viskozity sú navrhnuté tak, aby udržiavali hrúbku a prietok oleja. Sú obzvlášť užitočné v chladnom počasí, pretože zabraňujú zahusťovaniu oleja a znižujú opotrebenie motora. Tieto aditíva sú tiež prospešné pre vysokovýkonné motory, pretože pomáhajú udržiavať správny prietok a tlak oleja aj pri vysokých otáčkach.

Aditíva na zníženie trenia

Aditíva na zníženie trenia znižujú trenie medzi kovovými časťami motora. Zlepšujú palivovú účinnosť a výkon motora tým, že znižujú energiu potrebnú na prekonanie trenia. Tieto aditíva pomáhajú udržiavať vysokovýkonné motory, kde je zníženie trenia kľúčové pre udržanie výkonu a dlhovekosti.

Testovanie a overovanie kvality

Kvalitné aditíva prechádzajú prísnym testovaním a certifikáciou. Výrobcovia investujú do výskumu a vývoja, aby zabezpečili, že ich produkty spĺňajú najvyššie štandardy kvality a bezpečnosti. Spotrebitelia by mali hľadať produkty s overenými certifikátmi a pozitívnymi recenziami od iných používateľov.

Pre viac informácií a ponuku aditív navštívte náš e-shop: https://www.eoil.sk/prisady-a-aditiva/bratislava/35