Ochrana auta proti korózii

Hrdza dokáže na automobiloch napáchať veľké škody a ich majiteľom narobiť množstvo vrások na čele. Aby ste nepatrili medzi nich, mali by ste sa pred nadchádzajúcou zimnou sezónou dostatočne pripraviť.

Koróziou nazývame chemické zmeny, ktorými sa mení povrch kovov. Zvyčajne ku korózii dochádza preto, že na kovovom povrchu vystavenom účinkom poveternostných podmienok dochádza k chemickým reakciám s látkami obsiahnutými vo vzduchu. Železo zreaguje s kyslíkom a vodou a na jeho povrchu sa vytvorí červenohnedá vrstva hrdze. Nekoroduje však len železo.

Korózii častí auta sa dá účinne zabrániť, treba len vedieť ako na to. Existuje niekoľko účinných spôsobov, ako spomaliť oxidáciu. Nezabúdajte - prevencia je základ.

Ktoré časti vozidla sú najviac v ohrození?

Odlietajúce kamienky či agresívne účinky posypovej soli. To všetko dokáže napáchať na vašom podvozku veľké škody. Kritickou oblasťou sú i dutiny nosníkov. Častou chybou je ošetrovanie nosníkov len zvonku, no zabúda sa na to, že vlhkosť a nečistoty sa cez vetracie otvory dostávajú aj dovnútra. 

Blatníky musia čeliť nečistotám odlietajúcim od kolies. Kapota sa zvažuje dopredu a vyzrážaná vlhkosť ľahko stečie dole až ku zvareným miestam. Podobne je to aj pri dverách, keďže lišty okolo okien netesnia úplne dokonale a tak sa dažďová voda dostáva ľahko dovnútra. Mnohí vodiči zabúdajú na miesta pod plastami a lištami. 

Keď už vieme, ktoré časti korózia auta postihuje najčastejšie, poradíme vám päť spôsobov, ako sa proti nej účinne chrániť.

1. Vyhýbajte sa kalužiam a posypovým autám

Dbajte na to, aby ste zbytočne neprechádzali cez kaluže vody. V zimnom období môžu obsahovať zvýšenú koncentráciu posypovej soli z roztopeného snehu či ľadu. Pokiaľ nechcete, aby sa vás korózia auta týkala častejšie ako by ste si želali, vyhýbajte sa jazde za posypovým autom. V opačnom prípade prejdete po čerstvej vrstve posypovej soli. A to vzhľadom k prevencii proti korózii neodporúčame. 

Posypové autá okrem soli “obdarúvajú” zamrznuté cesty aj dávkou kamienkov. Tie sú ďalším postrachom v súvislosti s koróziou, vedia totiž poriadne oškrieť lak. Odporúčame preto nezanedbávať zakonzervovanie auta vhodným produktom autokozmetiky 

2. Umývajte a voskujte svoj automobil

Umývajte celé auto tak často, ako je to len možné. Použite príslušný prípravok a vodu na to, aby ste vozidlo zbavili blata, nečistôt a posypovej soli. Nepostrádateľným pomocníkom pri vonkajšom umývaní, môže byť bikomponentný šampón ATAS DIMER, ktorý odstraňuje aj tzv. trafic-film a nepoškodzuje farbu ani kovy.

Špeciálnu pozornosť venujte podvozku, nakoľko ten je náchylnejší na hrdzavenie. TECTYL BODYSAFE WAX - SPRAY je výborný na konzerváciu podvozku. Ide o čierny bitúmenový prípravok určený k protikoróznej ochrane. Je perfektný pre ochranu podvozkov vozidiel a tiež nádrží, potrubí, laniek ručnej brzdy a brzdových trubiek. Vytvrdne do relatívne pevnej, čiernej, tuhej a oteru vzdornej vrstvy.

Nezabudnite pridať vrstvu vosku pred a po zimnej sezóne, aby ste zabránili preniknutiu soli do plášťa a laku. 

3. Používajte kuchynskú sódu

Páni, nerozpakujte sa popýtať si od svojich drahých polovičiek kuchynskú sódu. Použite lyžicu sódy na pečenie pri umývaní auta a vďaka tomu neutralizujete kyslé zložky soli. Pridajte kuchynskú sódu do roztoku mydla a vody, ktorý bežne používate pri umývaní vášho auta. Netradičný trik, ktorý vám určite pomôže v boji proti korózii. Nezostaneme však len pri receptoch z kuchyne. Osvedčený konzervačný prostriedok TECTYL MULTI PURPOSE odpudzujúci vodu, je ideálny partner v boji proti hrdzi!

4. Pravidelná kontrola vozidla

Pravidelne kontrolujte jednotlivé súčasti vášho vozidla, aby ste včas zbadali hrdzu. Zamerajte sa aj na menej tradičné oblasti ako dverový zámok a najmä na oblasti, kde sa stretávajú rôzne časti karosérie. Skontrolujte časti podvozku ako sú tlmič výfuku, výfuk, špirálové pružiny či rám. Samozrejme, pozornému oku vodiča nemôžu uniknúť ani už skôr spomínané časti vozidla, ktoré sú v najväčšom ohrození.

5. Vyhýbajte sa nárazom či škrabancom

Nielenže narazené či poškriabané vozidlá nevyzerajú vizuálne príliš vábivo, sú najlepšou cestou k vzniku korózie. Vo vzniknutých priehlbinách, dutinách či dierach sa udržiava voda, ktorá urýchľuje vznik hrdze. Čoraz preplnenejšie parkoviská, parkovanie v blízkosti kríkov alebo stĺpov. Je vám to dobre známe? Určite. Ideálna cesta k poškodeniu laku, k vzniku dier či dutín a od nich je už len krok k vzniku korózii. Pokiaľ používate kvalitnú autokozmetiku, korózie sa ani v takomto prípade netreba obávať. MOTUL Wash&Wax je suchý čistič, ktorý čistí a leští všetky povrchy do hĺbky. Odstraňuje mastné škvrny a rôzne nečistoty bez použitia vody. Povrch zanecháva vysoko lesklý s ochranným filmom. Na záver to najzásadnejšie, čím skôr s prevenciou proti korózii auta začnete, tým účinnejšie sa jej vyhnete.


Predchádzajte korózii vášho auto 

Výber si z ponuky autokozmetiky